måndag, mars 02, 2009

Äkta vara!!!!En bra och informativ artikel i Allehanda.se om att vi ska ge våra växande barn bra mat i förskolan och skolan.

********************************************
Rädda våra barns hjärnor!
Öppet brev till kostansvariga i Örnsköldsviks kommun.
(Min egen kommentar till det här brevet är att innehållet i det borde gälla ALLA kommuner i det här landet).

Valet av skolmat är ett mycket viktigt val, ty maten vi serverar barnen, är byggmaterial för deras kroppar.
Allt fler kommuner väljer lättprodukter, i form av lättmargariner och mjölk med låg fetthalt, till sina skolor och förskolor. Nu är turen kommen till Örnsköldsviks kommun.
Men det är en felaktig och farlig utveckling. Barnen bör få fet mjölk och smör med naturliga animaliska fettsyror. I många studier är det just mjölkfettet som visats leda till minskad fetma och sjukdomsrisk.
Fett verkar aptitreglerande; det påverkar hormonsystemen så att det totala energiintaget blir mindre. De senaste studierna visar också att feta barns kost innehåller mindre fett, medan barn som äter mer fett i större utsträckning är normalviktiga!
Margariner består av omestrade eller delvis härdade fetter med industriella transfettsyror. Dessa kemiskt framställda fetter ersätter de naturliga fetter som egentligen ska ingå i t.ex. cellmembranen. När barnens kroppar byggs med undermåligt margarinfett, fullt av kemikalier, blir de sjuka:

o Barn som äter margarin blir lättare allergiska än barn som äter smör. Barnen med lägst intag av totalfett blir allra mest allergiska.
o Industriella transfetter och omestrade fetter ger inflammationer, ett tillstånd som ligger till grund för hjärt- och kärlsjukdomar och leder till försämrad insulinkänslighet, vilket är första steget mot diabetes och fetma.
o Margarinernas höga innehåll av fleromättade omega6-fetter skadar den känsliga balansen mellan omega3-fett och omega6-fett, vilket dramatiskt försämrar immunförsvaret och ger fel fett i barnens hjärnor.
Studier visar, att de s.k. bokstavsbarnen, dvs. de som fått diagnosen ADHD, DAMP, dyslexi, dyspraxi, autism o.s.v., har underskott på omega3-fett (som finns mest i fisk och fiskolja, men även i kött från gräsbetande djur).
Människan har under årmiljoner anpassats till en i huvudsak animalisk föda. Den nuvarande trenden att tvinga barnen att äta undermåliga vegetabiliska fetter och proteiner och dessutom stora mängder kolhydrater, skadar hela deras utveckling, både den kroppsliga och den intellektuella.
Vill man minska risken för barnfetma är det framförallt sockret och stärkelsen som man bör reducera. Stärkelse höjer utsöndringen av fettlagringshormonet insulin, som lagrar överskottet av blodsocker som fett. Om man byter ut en del av kolhydraterna mot animaliskt fett, blir barnen mätta och slipper sötsuget. Fett och protein mättar bäst i längden.
Föräldrar, protestera mot införandet av lättmargarin och lättmjölk i skolmaten! Kräv att barnen får tillgång till smör och fullmjölk!

Frank Nilsson, naturvetare, Husum.

Annika Dahlqvist, läkare, Njurunda.

HA EN RIKTIGT BRA OCH NÄRINGSRIK DAG!

Inga kommentarer: