Well, today is the real day you should eat Semla, Fastlagsbulle, Hetvägg or Fettisdagsbulle!
Here are some links to different sites about the Semla, cream and almond paste-filled bun (eaten during Lent):
http://en.wikipedia.org/wiki/Semla
http://hem.passagen.se/farila/semlor.htm
http://susning.nu/Semla
http://www.algonet.se/~sv/semlaguiden.htm
Bert Karlssons SMALA SEMLOR
TV-Program:Förkväll
Ingredienser till 16 portioner :
50 g jäst
3 dl havremjölk eller sojamjölk
7 dl siktat dinkelmjöl
1 dl fullkornsmjöl av dinkelhonung efter smak
75 g smör
1 ägg
Fyllning:
100 g sötmandel
honung eller agavesirap efter tycke
inkråmet av bullen
3/4 dl grädde
Gör så här:
Låt degen jäsa under duk i ca 40 minuter.
När du rullat bullarna, lägg dem på en bakplåt och låt dem jäsa ytterligare 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med ägg när de har jäst färdigt och grädda dem i 10 minuter.
När bullen har svalnat skär du av ett lock på den.
Fördela fyllningen i bullarna.
Vispa grädden och lägg en klick i varje.
Lägg på locket.
Ät och njut!
2 kommentarer:
YUMMMM!! Those Semla sound delicious! I don't remember having them when I've visited Skane, is that because I was there after Lent?
As Episcopalians, we do "celebrate" Lent and I will begin today by going to the Ash Wednesday service at our church at noon. Actually, last night we ushered Lent in with our annual Shrove Tuesday Pancake Supper at our church. I wish they knew about Semla! Perhaps I should learn to make them and serve them next year....what a decadent end to a rather boring supper of pancakes, sausage and bacon!!
Hope you all had a very happy anniversary dinner!
xo
Judy
Yes you’re right about the semla, you didn’t ate them when you were here. We eat them from Christmas to about the end of April but from the beginning you should only eat them at Shrove Tuesday ;-)
Skicka en kommentar