söndag, februari 01, 2009

Mandel eller hasselnötsnöttårta

For my English speaking friends:
If you are intersted in the recipe, you can copy the text and go to this address and get it translated to English: http://www.google.com/language_tools?hl=EN
It will not be perfect but fairly understandable - I hope ;-)
************************************************************
Gräddtårta med mandel -eller hasselnötsbottnar och chokladmousse -och jordgubbsfyllning.
ca 10-12 portioner
Tårtan kan med fördel göras dagen innan den ska serveras och garneras samma dag som den ska ätas.
Ingredienser till 2 bottnar:
4 ägg, 100 g flytande smör (eller vanligt som smältes), 1 dl vispgrädde, 200 g mald mandel eller hasselnötter (gärna malt till mjöl), 2 tsk vaniljsocker, 2 tsk bakpulver

Vispa ihop ägg, smör och grädde. Blanda alla torra ingredienser, mandel (eller hasselnötsmjöl), vaniljsocker och bakpulver. Blanda ner de torra ingredienserna i äggsmeten och rör om ordentlig så att allt blandas väl.
Dela smeten i två lika delar och häll i pajformar som är ca 24 cm i Ø och grädda varje botten i 175° i 15 minuter.
Låt svalna!

Chokladmousse:

100 g mörk choklad - 70%, 1 äggula, 2 msk starkt bryggt kaffe, 3 dl vispgrädde

Bryt chokladen i bitar och smält i mikrovågsugn. Blanda i äggulan och kaffet. Låt svalna!
Vispa grädden till lätt krämig konsistens. Blanda ner chokladsmeten i grädden. Ställ kallt en stund.


Garnering och fyllning:

5 dl vispgrädde, ca ½ liter jordgubbar (eller andra bär t ex hallon), ev. någon mörk choklad i tunna skivor (finns kanske att köpa i din mataffär – fick mina som är på bilden av en kompis i julas), ½-1 liten burk kokosmjölk (att dränka in bottnarna i så de inte blir torra och tråkiga).
Dränk in bottnarna med en aning kokosmjölk, akta så de inte blir för mycket – ”lagom är bäst”. Sortera ut ca 8-10 av de finaste jordgubbarna till att garnera tårtan med och dela dem på mitten. Spara en stor fin ”gubbe” att ha i mitten. Resterande jordgubbar skärs i tunna skivor och fördelas ut på den undre bottnen. Klicka nu ut chokladmoussen ovanpå de skivade jordgubbarna och bred ut till ett jämnt lager. Lägg på den andra bottnen och spritsa sedan på den vispade grädden och garnera med jordgubbar och chokladflarnen.

Som alltid...ät med måtta!
Tårtan bör räcka till minst 12 personer.

HAVE A TASTY DAY!

Inga kommentarer: